Bezpečná jízda začíná u řidiče: Pravidelné kontroly zraku a světel jsou nezbytné

Jozef Gáfrik - 15. 10. 2024
Ilustrační foto.
Aby řidič dobře viděl, ale zároveň aby bylo v noci dobře vidět i jeho auto, je nutné mít v dobrém stavu všechny prvky osvětlení. Každý motorista by si měl vše překontrolovat ještě než vyjede na cestu. Projekt Senior bez nehod zároveň upozorňuje, že by řidiči zejména staršího věku neměli podceňovat pravidelné kontroly zraku.
Kontrola se týká veškerých součástí, tedy jak hlavních světlometů jako takových, tak světel obrysových, potkávacích, dálkových i mlhových. Důležitá jsou i světla signalizující změnu směru jízdy, stejně jako osvětlení státní poznávací značky.

Zrak kontrolujte pravidelně
S tím, aby řidič při jízdě dobře viděl, souvisí i zrak. Ten umožňuje řidiči rozpoznat na vozovce nebezpečí, číst dopravní značení a údaje na přístrojové desce.

„I sebelepší řidič, jakmile špatně vidí, je potenciálně nebezpečný sobě i okolí,“ uvádějí na stránkách projektu „Senior bez nehod“ jeho autoři.

Je třeba si uvědomit, že oči zpracovávají téměř 90 procent informací za volantem. Řidič se špatným zrakem má zpomalené reakce a na situaci reaguje s prodlením. Proto je důležité dát si oči pravidelně kontrolovat.

Pamatujme na to, že bezpečná jízda začíná čistými skly auta. To zajistí jen dokonalá čistota – a nejen zvenku, ale i zevnitř, kde se usazuje mastný film zhoršující průhlednost skel. Není radno zapomenout ani na stěrače, které rozhodují o tom, zda řidič vidí dobře i za deště, sněžení a mlhy. Ke stěračům patří i ostřikovače skel, jejich nádobka by měla být vždy dostatečně naplněná odpovídající směsí, a to dle období (zimní, letní).

Kontrola a seřízení světel 
Potřeba je rovněž pamatovat na čistotu světlometů. V zimním období navíc nezapomeňme na to, že námraza na nich ubírá více než třetinu intenzity světla.

„Světlomety bychom měli nechat minimálně jednou za rok - nejlépe před zimou - seřídit a zkontrolovat. Se seřízenými světlomety včas zaznamenáme případné překážky na cestě i nebezpečné dopravní situace. Správné osvětlení také umožní, abychom dobře viděli dopravní značky, cyklisty i chodce,“ říká dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0.

Pozor na oslnění 
Nikdy se nedíváme do světel protijedoucích aut, mohou člověka oslnit, a to i když mají zapnuta jen potkávací světla. Sledujme prostor na pravé krajnici. Krátkým probliknutím dálkovými světly si také můžeme cestu “osahávat”.

Aniž bychom oslnili protijedoucí vozy, snadno odhalíme překážku ve tmě. Jestliže nás protijedoucí vůz oslní, doporučuje se sundat nohu z plynu a připravit ji do pohotovostní polohy k pedálu brzdy a očima zafixovat pravý okraj vozovky. Částečně pomáhá i přivření víček. Musíme však počítat s tím, že v této situaci vnímáme sotva polovinu toho, co za běžných okolností.

Více na internetové adrese projektu „Senior bez nehod“.
Tagy