Podzimní silnice plné zvěře. Řidiči, pozor na nečekané střety, hrozí i ve dne

Radim Šlezingr - 25. 10. 2024
Srážky se zvěří jsou na podzim velmi časté
Víte v čem jsou na našich silnicích „zvláštní“ měsíce říjen a listopad? Stává se během nich nejvíce dopravních nehod způsobených srážkami se zvěří. Taková nehoda je noční můrou každého řidiče na venkově. Hrozí navíc nejen v noci, ale často k ní dochází během dne. Takže na co si dát pozor?
Důvodem, proč na podzim narůstá počet dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří, je ten, že v tomto období narůstá migraci zvěře, kdy se například srnci a jeleni více pohybují při hledání potravy a připravují se na zimní období. Jen za tento rok zatím došlo k více než šesti tisícům případů kolizí se zvířaty Podobně jako na podzim narůstá počet těchto nehod i na jaře v dubnu a květnu.

„Na první pohled střety se zvěří mohou působit jako méně důležité s menší závažností. Řidič má ale přirozeně v případě setkání se zvěří tendenci se instinktivně zvířeti vyhnout. A to buď prudkým vybočením do strany nebo do protisměru. Tam se potom často střetne s protijedoucím vozidlem či pevnou překážkou,“ upozorňuje BESIP.

Pozor na zvěř na silnicích:
Jak za volantem reagovat?
Správnou reakcí je podle něj pouze prudké brzdění a zachování přímého směru tak, aby byla využita deformační zóna v přední části vozidla, která řidiči i posádce poskytuje největší ochranu a byla maximálně eliminována energie nárazu. Obecně střet se zvěří představuje vždy menší riziko oproti pevné překážce, zároveň jej není možné podceňovat.

Nečekanost těchto střetů dokládá i fakt, že většina těchto nehod (téměř 85 %) se děje na rovných úsecích komunikací. Řidiči by proto neměli podceňovat riziko srážky a měli by zůstávat ve střehu v každé denní době, zejména v blízkosti zalesněných úseků a otevřených plání. Právě silnice mimo obec bývají velmi často lemovány nízkými stromy nebo křovinami, které řidičům mohou zakrývat výhled.

Kolik se stalo nehod?
Jak vyplývá z analýzy Portálu nehod, za posledních 14 let (v letech 2010 až 2023) se stalo na území České republiky v období podzimu (měsíce říjen až listopad) více než 39 tisíc nehod se zvěří, což činí na celkové podzimní nehodovosti přes 11 % nehod (11,34 %).

Pokud se podíváme detailněji na místa těchto dopravních nehod, v absolutním počtu srážek se zvěří je nejhorší kraj Středočeský (8850 nehod), následuje kraj Moravskoslezský (4641), Ústecký (4132) a Vysočina (4037).

Více vypovídající ale jsou podíly nehod se zvěří na celkové nehodovosti v kraji, kde jednoznačně nejvyšší podíl nehod se zvěří je v Kraji Vysočina (27,22 % nehod, tzn. ze všech nehod, které se v tomto kraji staly je 27,22 % nehod se zvěří). Následují kraje: Zlínský (18,65 %), Středočeský (18,04 %) a Liberecký (16,9 %).

Při detailnějším okresním zobrazení vychází na počet nehod jako nejhorší Benešov (1433), Česká Lípa (1386) a Mladá Boleslav (1187). V podílech na celkové nehodovosti okresu jsou na prvních třech místech okresy Kraje Vysočiny – Třebíč (31,8 %), Pelhřimov (30,61 %) a Havlíčkův Brod (29,47 %).

„Nejvíce nehodovým dnem jsou v absolutním počtu pondělí a pátek, v podílu pak vyčnívá víkend, kde v neděli tvoří nehody se zvěří téměř 14,39 % všech podzimních nehod. Zajímavý je pak pohled na rozložení nehod v hodinách, kdy při obecném znázornění všech nehod se zvěří jsou zřetelné dva hlavní vrcholy nehodovosti – ráno (kolem 5. až 7. hodiny) a večer (od 17. do 21. hodiny). Obecně tedy platí, že nejvyšší riziko střetu se zvěří je při ranním šeru za rozbřesku a potom během stmívání při západu slunce,“ podotýká Jan Chalas z Portálu nehod.

Tagy