Autosalon Paříž 2024: Čína se snaží, ale někdy spíše pobaví. A co ještě zaujalo

Radek Pecák - 16. 10. 2024
Nejhezčím autem autosalonu je nepochybně již dávno vyprodaná limitovaná edice Alfy Romeo 33 Stradale
Nejhezčím autem autosalonu je nepochybně již dávno vyprodaná limitovaná edice Alfy Romeo 33 Stradale
Čínská vládní limuzína musí být patřičně vyšňořena
+ 19
Oproti tomu méně reprezentativní vozy působí střízlivě
Zde se na chromu nešetřilo
A tady je zase trošku moc LED
Leapmotor T 03 má být levným čínským vozem s místem zrodu v Polsku
Krásy tohle auto moc nepobralo
A praktičnost také není z nejlepších
AlpinGlove Hy6 je sportovním vozem s motorem spalujícím vodík
Zejména zadní partie působí dramaticky
Renault Embleme pro změnu využívá kombinaci vodíkového a bateriového pohonu
Citroën AMI mění vzhled
Softcar je produkt švýcarského startupu a má bok karosérie z jediného vylisovaného plastového kusu
Koncept od KIA zdraví a informuje svět
A technologie Valea pro zadní části vozu varuje ostatní účastníky provozu před nebezpečími
třeba i před sněžením, pokud ho nevidíte skrze čelní sklo
Jedním z mála aut pro obyčejné lidi je nový Citroën C3
případně crossover C3 aircross
Renault Twingo bude plně elektrické a za dva roky k dostání za méně než půl milionu
Prvně se pro veřejnost nová Škoda Elroq vystavila právě v Paříži
Výstavní premiéru měl i Volkswagen Tayron
dokonce světová premiéra byla na stánku Audi
nebo Mini
Autosalon Paříž je po dlouhé době zase docela reprezentativní přehlídkou směřování výrobců osobních vozů. A to přesto, že oficiální expozice tu vlastně mají kromě čínských automobilek pouze dovozci té které značky na francouzský trh. Přesto i oni dokázali zorganizovat výstavní či dokonce světové premiéry nových modelů.
V následujících řádcích se snažím popsat, co exponáty v halách pařížského výstaviště naznačily pro budoucnost světa aut:

1. Čínské extravagance a nuda
Opravdu velký podíl výstavní plochy letos v Paříži zabrali producenti čínských vozů. Například hned za vstupem do jednoho z pavilonů se nacházel stánek značky Hongqi, která zde prezentovala jednak luxusní limuzínu Hongoy Guoya a pak dva lidovější vozy EH 7 a EHS 7. Právě na nich lze dobře ilustrovat, jak moc zatím Čína v automobilovém světě tápe.

Na tyto vozy i další zajímavé pařížské exponáty se můžete podívat do naší fotogalerie s vysvětlujícími popiskyZatímco zmíněná limuzína má přezdobenou příď s obrovskou maskou chladiče, k ní nesourodě působící světlomety a dole navíc ještě speciální ornamenty, vedle stojící novinky pro evropský trh působí nudně.

Pokud byste si nevšimli pro tuto automobilkou typické žebro procházející v podélné ose kapotou, které je navíc uprostřed rudě zabarvené, pak byste si tyto vozy mohly snadno splést s téměř jakýmkoli jiným vozem s čínským původem. Mají sice relativně klidné a konzervativní linie, ale velmi podobný digitální interiér a téměř vždy se jedná o nějaké větší SUV.

Ty vozy, které působí originálně, zase určitě neocení většina evropských motoristů. Mám na mysli třeba Forthing V9, na jehož přídi se nachází mříže jako na plotě u nějaké luxusní vily, nebo Yangwang U8, který zase má světla pro denní svícení lemující přelom mezi blatníky a kapotou až téměř do poloviny její délky.

A ještě se chci zmínit o voze Leapmotor 3. To je auto, které chce koncern Stellantis vyrábět ve své polské továrně a v konkurenci malých elektromobilů (měří na délku 362 centimetrů) má i cenou konkurovat třeba Dacii Spring

. Ovšem jeho obstarožní design a minimální praktičnost – například tak špatně přístupný zavazadlový prostor jsem už dlouho neviděl, společně s předpokládanou velmi rychlou ztrátou hodnoty, mu zase až tak velké šance na úspěch nedávají.

2. Přehlídka technologií
Teď nemám na mysli ani tak systém pohonu. Zde jsou karty víceméně rozdané, i když převaha elektromobilů oproti spalovacím vozům nastane později než se ještě před pár lety předpokládalo. Jde hlavně o systémy komunikace automobilů s okolním světem.

Například koncept osobního minivanu Kia PV5 na svých displejích vpředu a vzadu informuje třeba o aktuální teplotě v korejském městě Busan.



Na stánku technologické firmy Valeo mně zase předvedli možnosti zobrazování informací v zadních světlech a propojovacím pásu mezi nimi. Například se tu (pokud ten jev nastane) můžou zobrazit symboly sněhových vloček, blížícího se přechodu pro chodce nebo dokonce řidiči piktogramem s otáčejícím se volantem naznačují, jakým způsobem má objet blížící se překážku.

A naznačení vývoje v oblasti pohonů tu najdete také. Třeba v opravdu velké expozici koncernu Renault. Koncepční vůz Embléme je vodíkový hybrid. Buď můžete jezdit na energii dobité do baterie s kapacitou 40 kWh nebo v případě delší cesty si můžete přímo na cestě vyrábět elektřinu ve vodíkovém palivovém článku díky zásobě této látky v nádrži. Tu lze pak dotankovat za méně než pět minut.

Dříve než v osobních autech se ale tato technologie objeví v dodávkách s typickým diamantovým logem značky.

15 nejlepších nových SUV a automobilů pro rok 2025 představených na pařížském autosalonu 2024:

3. Absence aut pro normální lidi
To je jev, který mne netěší a zřejmě ani spoustu dalších lidí. Nové menší rodinné vozy se v expozicích klasických značek prakticky nevyskytovaly. Renault již i v jejich případě vsadil na čistou elektromobilitu (i když například současné Clio chce dále prodávat a inovovat), pár dalších značek bude dávat demokraticky na výběr.

Třeba Citroën, který vystavuje novou generaci hatchbacku C3 a crossoveru C3 Aircross, vyrábí tyto vozy jak v plně elektrické tak i mírně elektrifikované spalovací variantě. Stejně bude postupovat například evropský Ford, který menší SUV Puma po faceliftu začne prodávat také s elektromotorem.

Otázka tak je, zda ti, kteří nemají peníze na velké elektromobily, případně je nepotřebují, přesednou z klasických městských hatchbacků do minivozítek typu Citroën AMI, případně zkusí žít s některými až trošku bizarními nápady nových startupů. Nebo, zda se přece jen tradiční výrobci nerozhodnou vyvinout další generace svých normálních typů.

Renault už ale v kategorii připravovaných nových malých aut vsadil čistě na elektromobily. Tím nejlevnějším má být za dva roky nové Twingo s cenovkou pod půl miliónu korun.
Tagy