Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete si pořídit elektromobil, ale bojíte se změny? Vyzkoušejte pronájem

Naše téma
Viola Procházková | 26.09.2024
Elektromobil Volkswagen e-Golf, domácí nabíjení | foto: Deník/David Vagaday
Škoda Enyaq, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Tesla Model 3 patří mezi nejžádanější elektromobily na tuzemském trhu. Přejít z klasických pohonných hmot na pravidelné dobíjení je ovšem pro mnoho lidí těžko představitelná změna. Běžný uživatel si každodenní chod s elektroautem neumí představit. V takovém případě je dobré překročit vlastní stín a kromě zjištění všech dostupných informací si fungování elektromobility vyzkoušet v praxi. Možností je dnes totiž už docela dost. Jednou z cest je také pronájem elektrovozu. 
Jeden z prvních evropských showroomů, v nichž zákazníci najdou jen elektrické a nízkoemisní vozy, plus samozřejmě veškeré související informace a poradenství, se nachází v pražských Stodůlkách. Hyundai Centrum e-mobility každého důkladně uvede do světa elektické jízdy.

„Postoj české veřejnosti k elektromobilitě je stále velmi skeptický a Centrum e-mobility jsme otevřeli mimo jiné proto, abychom zákazníkům poskytli realistický a praktický pohled na změny, které se s přechodem na ní pojí,” vysvětlil mluvčí automobilky David Pavlíček. „Možnost vyzkoušet si elektrický model je v tomto ohledu klíčová, protože především vlastní zkušenost s elektromobilem mnohé zavedené mýty spolehlivě bourá.”

Na internetových stránkách si rezervujete termín testovacích jízd a pak můžete zkoušet, ptát se, zjišťovat dle libosti. Zdejší experti vám vysvětlí všechno, co se týká přechodu na elektromobil - od dojezdu, přes nabíjení až po péči o baterii. Můžete si vyzkoušet konektivitu, dálkové sledování nabíjení, dozvíte se o možnostech instalace domácí nabíječky a mnoho dalšího. Pravděpodobně nejvíc na vás zapůsobí samotná jízda na elektřinu, která je oproti té „spalovací” tichá, plynulá a neuvěřitelně příjemná.

Důkladnější, ale přitom stále nezávaznou zkouškou může být krátkodobý neboli „midterm” pronájem, jaké u nás nabízí například leasingová společnost Arval. Auto si můžete pronajmout na libovolnou dobu od jednoho do čtyřiadvaceti měsíců.

„Po úvodním procesu, který prověří schopnost splácení, si klient přes přiřazeného konzultanta vybere vůz na požadované období,” popsal postup pronájmu Vilém Mandlík, ředitel Operations Arvalu CZ. „Pak už si v případě dohody jen stačí zvolit místo, datum a čas přistavení vozu kdekoli v České republice, převzít vůz, jezdit a využívat všech výhod operativního leasingu.” Cena se na první pohled jeví vysoká (například za Hyundai Ioniq 5 při tříměsíčním pronájmu zaplatíte 16 990 Kč bez DPH za měsíc) ale zmiňovaných výhod není málo. Kdykoli máte možnost vyměnit auto za jiné, k dispozici je full servis zahrnující výměnu pneumatik, servisní prohlídky, dálniční známku, povinné ručení a havarijní pojištění, náhradní vůz i asistenci.

Další výhoda je, že můžete vybírat víceméně ze všech elektromobilů aktuálně dostupných na našem trhu. „Mezi nejžádanější modely patří Škoda Enyaq, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Tesla Model 3,” vyjmenoval Vilém Mandlík, ale fantazii se meze nekladou. Navíc, jak již bylo řečeno, auto můžete v průběhu zápůjčky i obměnit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů