Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pro děti i na nákup. Ženy v nouzi si mohou půjčit vůz. Zdarma mají i benzín

Naše téma
Viola Procházková | 25.09.2024
foto: Diana Grytsku, Freepik.com
Ženy nejčastěji používají auto k činnostem, které souvisí s péčí o jiné, tedy hlavně k nákupům a přepravě dětí či dalších členů rodiny. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění k tématu žen za volantem. O to alarmující je velké množství žen, zpravidla matek-samoživitelek, které auto pro tyto účely využívat nemohou. Nemají peníze nejen na pořízení vozu, ale ani na jeho údržbu či pohonné hmoty. Díky iniciativě několika partnerů si ženy ve finanční nouzi mohou půjčit zdarma vůz včetně pojištění a pohonných hmot.
Za prvotní myšlenkou stojí carsharingová platforma HoppyGo provozovaná společností Škoda Auto DigiLab. HoppyGo prostřednictvím zapůjčených automobilů pomáhalo už během koronavirové pandemie nebo po ničivém tornádu na Moravě. Tentokrát se pozornost jeho zástupců upřela na ženy v tíživé životní situaci.

V iniciativě Ženy auta půjčují se HoppyGo spojilo s dárcovskou platformou Znesnáze21, která otevřela pro ženy v tísni sbírku na pohonné hmoty. Dalším partnerem se stala Nadace Kooperativy, která poskytla dar 100 000 korun na pojištění a podporu mobility znevýhodněných skupin. Právě prostřednictvím platformy Znesnáze 21 se potřebné ženy mohou dostat k zapůjčení vozu od HoppyGo, který bude plně pojištěný, natankovaný a zcela zdarma.

HoppyGo teď apeluje na české řidičky, aby sdílely svá auta, která občas stojí nevyužitá před domem, a pomohly tak dalším ženám, které si luxus v podobě vlastního automobilu dovolit nemohou. Za každé auto, které takto ženy nově zaregistrují, přidá HoppyGo 1000 korun na zapůjčení aut pro znevýhodněné skupiny zdarma.

„Pro název projektu jsme použili známé rčení ‚ženy a auta se nepůjčují'," vysvětlila Radka Jenka Šubířová, iniciátorka projektu a šéfka marketingu v HoppyGo. „Překvapilo nás, kolik stereotypů a genderismů rezonuje kolem témat spojených s ženskou mobilitou na našich sociálních sítích a v českém veřejném prostoru celkově. Proto jsme se rozhodli podrobněji prozkoumat aktuální situaci v této oblasti a dali si za cíl vše ideálně obrátit v celospolečensky prospěšnou iniciativu."

Případní dárci nemusí mít obavy, že by se jejich dary nedostaly na místa, kde jsou skutečně třeba. Platforma Znesnáze21 důkladně prověřuje všechny žadatelky a dohlíží na to, aby pomoc čerpaly jen ženy v hmotné nouzi.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů