Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vítězné dobrodružství v Africe. Česká motorkářka slavila triumf v BMW GS Trophy

Žena za volantem
Viola Procházková | 23.09.2024
Výsledky BMW GS Trophy - Anna Cardová | foto: se svolením BMW Motorrad a Anna Cardová
Devátý ročník světového motorkářského šampionátu BMW Motorrad International GS Trophy skončil velkým úspěchem pro mezinárodní česko-polský tým. Anna Cardová a Małgorzata Jakubiak vybojovaly v celkovém hodnocení ženských posádek první místo. Úspěšná Češka neskrývala po závodě nadšení z vítězství i z prožitého dobrodružství. 
Není to klasický závod, v němž by o vítězi rozhodovala rychlost a vteřiny. V offroadovém dobrodružství BMW Motorrad International GS Trophy jde spíš o týmového ducha, spolupráci a schopnost improvizovat. Závodníci se v denních etapách přesouvají z jednoho bodu do druhého a po cestě je na stanovištích čekají různé speciální úkoly, a to jízdní i mechanické.

V letošním devátém ročníku startovalo 16 mužských a 6 ženských týmů. A právě v ženské sekci zabodovala Anna Cardová, zkušená instruktorka z Motoškoly Přijďte se projet. Dvoučlenný tým, v němž byla s Polkou Małgorzatou Jakubiak, získal v soutěži první místo.

„Jsem nadšená! Nikdy jsem si nepředstavovala, že dojdeme tak daleko a že tu budeme stát jako vítězky. Je to pocta, kterou jsem nečekala, a jsem moc vděčná, že jsem mohla být součástí tohoto neuvěřitelného zážitku,” komentovala velký úspěch Anička, která se už několik let věnuje výcviku novopečených, ale i ostřílených motorkářů.

Offroadová jízda po deváté
Dobrodružná soutěž se poprvé konala roku 2008 v Tunisku a účastnilo se jí pouze 5 týmů. Od té doby se každé dva roky soutěžilo v jiné části světa -  v Jihoafrické republice, Patagonii, Kanadě, Thajsku, Mongolsku, na Novém Zélandu a v Albánii, aby se letos závod opět vrátil do Afriky, konkrétně Namibie.

Pro každý ze závodů poskytuje BMW Motorrad veškeré vybavení a samozřejmě i motocykly, které jsou pro všechny soutěžící stejné. Letos se jednalo o nejnovější model řady GS - BMW R 1300 GS, představený koncem roku 2023.

Zúčastnění jezdci museli nejprve projít národními kvalifikačními koly, kromě toho byly vybrány mezinárodní týmy pro jezdce, v jejichž zemích se kvalifikační kola nekonala. Právě v takovém mezinárodním týmu se ocitla i Češka Anna Cardová.

„Máme to trochu těžší - všechny ostatní týmy mluví stejným jazykem a my se bavíme anglicky, přičemž jsme se obě začaly učit asi před dvěma lety. Ale v těch důležitých věcech si rozumíme,” uvedla Anička ještě před závodem v rozhovoru, který nám poskytla na letošním brněnském Motosalonu.

V mužské kategorii patřilo celkové vítězství týmu Německa, druzí byli soutěžící z Jihoafrické republiky a třetí Brazilci. U ženských týmů si stříbro odnesly Japonky a bronz Francouzky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů