Nový král polí: traktor Quadtrac 715 ohromuje obří silou i šetrností k půdě

Edvard D. Beneš - 28. 10. 2024
V současnosti je nejsilnějším traktorem světa. jedná se o Quadtrac 715 od výrobce CASE IH.
V současnosti je nejsilnějším traktorem světa. jedná se o Quadtrac 715 od výrobce CASE IH.
Traktor Quadtrac 715 od firmy CASE IH.
+ 3
Quadtrac 715 v plné práci na poli.
Quadtrac 715 v plné práci na poli.
Nový nejsilnější traktor Quadtrac 715 v akci.
Pohled na traktor Quadtrac 715 zezadu.
Quadtrac 715 v plné práci na poli.
Je to nejsilnější sériově vyráběný traktor na světě. Pyšní se nejen nepřekonatelným výkonem, ale také vyšší pracovní rychlostí a efektivitou při minimálním zatížení půdy. Je nepřehlédnutelný. Quadtrac 715 ze stáje firmy CASE IH, který zastane práci za dva až tři obyčejné traktory, v současnosti brázdí lány také v České republice.
O ČEM SE V ČLÁNKU DOČTETE
Traktor Quadtrac 715 pracující u obce Zdounky:
S výkonem 778 koní dokáže traktor Quadtrac 715 táhnout větší a těžší nářadí, čím svým uživatelům, tedy farmářům, šetří čas i peníze. Přejezdů po poli je totiž daleko méně. Navíc pásový podvozek eliminuje nežádoucí zhutnění půdy. Ta má tak lepší absorpční schopnosti, zadržuje vodu i živiny a odolává i vůči erozi.

Dvojice na lánech v České republice
Dva nejnovější modely společnosti CASE IH se aktuálně před víkendem pohybovaly na polích v České republice. Jeden jezdil a pracoval na lánech jižní Moravy, konkrétně u obce Zdounky na Kroměřížsku, když se předtím, na začátku měsíce října, pohyboval na Olomoucku. Druhý pak ukazoval, co umí, ve Středočeském kraji, konkrétně v Kmetiněvsi na Kladensku.

Zcela nový motor
Na webu Agris.cz se lze dočíst, že traktor Quadtrac 715 má celou řadu zajímavých novinek. Například je osazen zcela novým motorem FPT Cursor 16L TST o objemu 16 litrů, vyvinutým speciálně pro tento traktor.

Portál výrobce CASE IH uvádí, že jeho maximální výkon činí 778 koní. Motor byl podroben rozsáhlým testům po dobu více než 20 000 hodin na zkušebně i v terénu. Spalovací komora bez EGR byla vylepšena tak, aby umožnila zvýšení maximálního tlaku, a to až na 220 barů.

Nově navržené mezichladiče a dvě turbodmychadla zajišťují rychlou odezvu při změně zatížení a dostupnost maximálního točivého momentu již při nízkých otáčkách. Vstřikovací systém Common Rail druhé generace, pracující při tlaku až 2 500 barů, zajišťuje nejen vysokou účinnost motoru, ale i nízkou spotřebu paliva.



„Servisní interval motoru je nastaven na 600 hodin, což pomáhá udržet provozní náklady stroje na nízké úrovni. Motor spolupracuje s 16stupňovou převodovkou PowerDrive powershift s automatickým řízením produktivity (APM). Převodovka je výrazně zesílena pro použití v silnějším traktoru. Palivová nádrž pojme 1 968 litrů, což je o 11 procent více, než u menšího modelu Quadtrac 645,“ píše se na webu Agris.cz.

Dokonale odpružené pásové podvozky
Čtyři unikátní pásové podvozky Heavy Duty Suspension (HDS) jsou dokonale odpružené pomocí robustních silentbloků a výrazně se liší od těch, které jsou na ostatních modelech Quadtrac. Tento systém odpružení má vysokou účinnost a životnost bez nároků na údržbu. Traktor tak řidiči nabízí dokonale hladkou jízdu bez otřesů, a to jak na poli tak i na silnici.

Podvozky jako převratnou novinku oficiálně představila společnost Case IH na výstavě National Farm Machinery Show v Louisville, ve státě Kentucky.

Díky této inovaci bylo podle textu na webu Navos Farm Technic dosaženo snížení vibrací o 40 procent, zvýšení trakce a samozřejmě zvýšení komfortu obsluhy.

Pásy jsou o 305 milimetrů delší, což zajišťuje větší kontakt s půdou, lepší přenos výkonu, větší trakci a menší zhutnění. Průměr hnacího kola je 1 008 milimetrů s pěti pásovými výstupky zapojenými do hnacího kola namísto čtyř, aby bylo možné zvládnout vyšší točivý moment a maximalizovat životnost pásů.

Volitelný tříbodový závěs traktoru, kategorie 4, který byl nedávno představen také u jiných nových modelů Case IH Quadtrac, zvedne až 10 092 kilogramů.

Poprvé byl v Evropě k vidění loni v Hannoveru
První evropské veřejné představení traktoru Quadtrac 715 se uskutečnilo na veletrhu Agritechnica loni v listopadu v německém Hannoveru. Novinářům o něco dříve v Rakousku. Světovou premiéru měl traktor minulý rok v létě ve Spojených státech.



Na veletrhu se ukázalo, že zvenčí se nový Case IH Quadtrac 715 odlišuje od svých stájových kolegů novým výrazným designem kapoty. Kapota, kterou lze zvednout o 31 procent výše pro lepší přístup k servisu, se otevírá a zavírá pomocí elektropohonu, ovládaného spínačem v uzamykatelné skříňce poblíž schůdků kabiny.

Bezpečné otočné schody a snadný přístup do kabiny
Otočné schody zajišťují bezpečný a snadný přístup do kabiny traktoru. Mezi další praktické novinky patří madla kolem střechy, která usnadňují bezpečné mytí oken, a nový přední stěrač. V interiéru kabiny Surveyor se čtyřbodovým odpružením, jsou nové úložné prostory. Nový strop zahrnuje nové LED osvětlení a zvyšuje výkon reproduktorů zvukového systému.

Technologie AFS Connect podle portálu Mechanizace zemědělství umožňuje zaznamenávání údajů o vozidle a agronomických údajů, včetně obousměrného přenosu mezi traktorem a online portálem myCaseIH. Zároveň umožňuje vzdálené sledování - podporu stroje majiteli a prodejci.

Lepší přehled o datech
Obsluze podle webu Agroportal24h.cz poskytuje lepší přehled o datech, konektivitu a automatizaci, aby mohla efektivněji vykonávat jakoukoli práci bez ohledu na to, kdo sedí v kabině. Traktor je vybaven systémem AFS AccuGuide a AFS AccuTurn. Duální displeje Pro 1200 poskytují přístup k většímu množství dat v reálném čase v celém vozovém parku.

Za unikát je vyšší pořizovací cena
Traktor Quadtrac 715 je nejsilnějším sériově vyráběným traktorem současnosti a je díky tomu, co umí a čím je vybaven, unikátní. Jeho pořizovací cena je také podle portálu výrobce CASE IH díky tomu vyšší, než u předchozích modelů.

Pro porovnání menší model Qaudtrac 645 vyšel na 979 738 amerických dolarů. To je v přepočtu podle aktuálního kurzu 18 667 069 korun. Nový traktor Quadtrac 715 vyjde na 1 067 000 amerických dolarů, což je 24 967 800 korun.

Jako sběratelský model
Věřte nebo ne, ale traktor Quadtrac 715 už se dokonce vyrábí i jako sběratelský model. V měřítku 1:32 je produkcí firmy Universal Hobbies a jedná se o model kombinované konstrukce kov – plast, pásy jsou vyrobeny z měkké gumy, vážící 1,2 kilogramu. Je složen ze 189 dílů. Je určen pro modeláře starší 14 let.

„Tento tlakově litý model je velmi kvalitní a přesnou replikou nového Quadtracu 715, novinky, která musí mít umístění v první řadě ve výstavní vitríně každého dobrého sběratele!“ píše výrobce modelu.

Jeho pořizovací cena je 176 euro, v přepočtu tedy kolem čtyř tisíc korun. Podle informací na webu Universal Hobbies je ale v současnosti model vyprodaný.
Tagy