Arar napsal:
Jaké elegantní auto byste doporučili do 450 000 Kč? ...Hodně se mi líbí Jaguar XF, (2010, 3.0 diesel)....
Ahoj cca rok máme s přítelkyní doma Jaguara XF 2,7D 2009. Nemám zkušenost s třílitrem, ale když to auto vezmu globálně, tak i přes naše problémy, tak můžu doporučit.
Jen je potřeba si dát pozor, jak vybavený kus kupuješ. Člověka překvapí co vše to auto nemá.
Doporučení je na přední parkovací senzory a zadní kameru, opravdu se hodí. Hodně aut nemá vyhřívané sedačky, to by se dalo ještě přežít, ale často nemá ani nastavitelnou bederní opěrku, to je podle mě nutnost.
Občas se v inzerátech objeví kusy bez navigace, ta je trestuhodně pomalá při načítání, ale funguje spolehlivě. Nevím jestli mají všechny XF elektricky stavitelný sloupek řízení, ale hodí se to, při otevření dveří volant sám ustoupí do nejvyšší polohy, aby při nastupování a vystupování nepřekážel. Vyvaruješ se tím odření kůže na spodku volantu. Elektrická roletka zadního okna je jen taková frajeřinka, ale potěší a hodně aut ji má. Vyhřívané přední sklo je na tvé preferenci, zaleží kde parkuješ nebo jak často necháváš delší dobu stát auto venku. Adaptivní tempomat je hodně vzácný.
Občas se objeví kusy bez xenonů, nevím odkud jsou tahané, ale to neber, auto svítí s xenony perfektně.
Když vynechám závady týkající se přímo naší motorizace, tak originál ramena náprav cca 13000 s prací - ve 150tkm tě určitě nějaké potká.
Neptej se jak a proč, ale nechávali jsme dělat repasi diferenciálu - 13000 neorigo, 60000 origo.
Ložiska kol, brzdy - vše v řádu několika tisíců, nevím kolik, ale nebylo to nic co by mě vyvedlo z míry, takže to započítej do režie v rámci garančky. .
Servisní prohlídky vychází 10-13000 podle toho v kolika km to je.
Ve 160000 tkm má Jaguar předepsanou výměnu náplně automatu - mam pocit že cca 16000 Kč origo servis.,
Naše 2,7D má v těch kilometrech i výměnu rozvodu, přední a zadní, dohromady něco pod 20 000 origo servis.
Auto jako takové - pohodlné cestování na delší trasy i couračky po městě - pro mě je až překvapivě obratné auto. Je tiché do cca 3000ot, (2,7D) v reálu to znamená, že 3000ot točí ve 180km/h, což je mimochodem maximální rychlost na kterou lze nastavit tempomat, rychleji musíš sám, ale podle mě zbytečný, roste hluk i spotřeba, při rychlosti na 200 už neprobíhá regenerace DPF (info ze servisu Dajbych).
Jak jsou na tom zadní sedadla ti nepovím, tam jsem seděl tak málo, že si nevybavím jak se tam cestuje, vepředu je pohodlí dost, opěrky jsou na svých místech. Sedačka je bez výraznějšího bočního vedení, ale na plavnou jízdu ideální. Obuto máme na 18" a dlouhodobá spotřeba je cca 8 litrů. Co se týče kufru, je to sedan co má cca 500 litrů. Při sklopení zadních sedaček získáš prostor který není v rovině, ale má 2m, takže má pro mě překvapivou schopnost převážet dlouhé věci.
Co mi žere nervy jsou výplně dveří, nevím jestli se v tom někdo hrabal nebo jestli je to tak z výroby, ale kabely a různá vedení co jsou ve dveřích jsou ledabyle upevněny, takže chrastí jak plechový Punto, lehce opravitelné, ale hodně mě to překvapilo. Ze začátku se stávalo, že najednou auto ukázalo, že má prázdnou nádrž, v servisu prostříkali kontakty a je to v klidu. Onen zmiňovaný elektrický motorek sloupku řízení by už taky potřeboval promazat, vrzne když jde nahoru. Asi dvakrát za ten rok se mi stalo, že se mi vyplo rádio, jakoby zkrat, zapnul jsem ho a bylo vše OK, asi duch v elektrice. Kupovali jsme ho myslím v březnu, za 450, se 145tkm. Teď máme najeto 160tkm.
Auto má svoje mouchy, ale za sebe můžu říct, že mi to nevadí. Není to nudná šedá Audi, pro mě je krásný, neokoukaný. Co se týče výběru motoru, tak v servisu mi řekli, že pokud bych koukal po dalším, ať jdu do 3.0D co sis vyhlídl ty, nebo do benzínu 4,2, to jsou prej nejspolehlivější motory. Třílitr má myslím i lepší převodovku než naše 2,7D. Jen se obávám, že za ty peníze najít rozumný kus bude oříšek. Snad ti to pomůže.
PS: Já osobně tajně pokukuju v inzerátech po XF SV8, černé, světle hnědý interiér s adaptivním tempomatem, ventilovanými sedadly a střešním oknem, ale to je spíš jen sen než plán...