Středa 30.03.2011 18:16,
rada
Je zložité radiť niekomu kúpiť-nekúpiť.Dovolím si tvrdiť,že 80% prispievateľov a radcov tu popisuje skúsenosti s autami,ale už nie su prvými,možno ani druhými majiteľmi a hodnotia auto,o ktoré sa pred ním už niekto staral-nestaral.Preto nepokladám za úplne objektívne tieto rady a kupoval by som auto podľa vlastného rozumu a v prípade kúpy drahej značky by som asi hľadal pomoc o radu v servisoch-mechanici i technici bývajú ochotní.
Dovolím si ešte uviesť svoj názor,že minimalne zo cca 70% záleží,ako sa predchádzajúci majiteľ o auto staral a tých 30% sú choroby,ktorými typ auta trpí už od svojho vzniku.
Ja osobne,po skúsenosti s Mercedesom a to s C 2.5TD,r.v.1997,ktorý som kúpil ako ojazdený z D,v autobazare v ČR,po prvom majiteľovi -snáď,by som si dal veľký pozor,pri kúpe týchto drahých značiek.Myslím,že ani jeden neznačkový servis namá diagnostiku na osobné autá zn.Mercedes a to najma na elektriku.A to potom musíte riešiť buď v servise Mercedes-ceny majú tiež značkové,alebo u nejakého domáceho mercedesáka,ktorý má známeho v zn.servise a ten si dá tiež dobre zaplatiť.
Ako som už napísal,kúpil som krásný starší MB 2.5 TD z r.v.1997.Krásné jazdil asi dva mesiace a potom začal štrajkovať.Pri zahriatí jazdou na prevádzkovú teplotu,začal zhasínať.A bolo mu jedno,či v meste,na okreske,alebo pri obiehaní kamióna na diaľnici.Tej som sa radšej vyhýbal.Pri jazde z Plzne,kde mi ho tiež asi tri týždne opravovali,som sa celý šťastný vracal do Prahy.Na diaľnici som musel obehnúť kamión a v ľavom pruhu auto vedľa kamióna zdochlo.Mal som šťastie,že za mnou nešlo nejaké iné auto.Posilovač riadenia a bŕzd prestal tiež fungovať a tak som sa dokotúlal do stredového pásu. Asi po 5-minutach,keď teplota vody poklesla,som auto skúsil naštartovať a ono to chytilo.Toto sa mi behom troch ďaľších mesiacov stalo ešte 5-krát.V Prahe som to riešil vždy odťahovou službou.Tri krát som to nechal odtiahnúť do bežných servisov,jeden krát do malého domáceho servisu-Mercedes a naposledy mi ho odťahovka odviezla do zn.servisu v Prahe.Tam bol 2 dni,chybu nevedeli nájsť,preto účtovali "len" jeden deň,ale cca.1200,- na hodinu.Auto mi dali v pojaznom stave,na druhý deň som ho tam doviezol znova.A až tam,mimo diagnostiku,našiel nejaký šikovný opravár chybu-údajne tam niekde bol studený spoj.
Auto som dal okamžite cez inzerát na predaj.Kúpil ho pán,ktorému som o probléme povedal.Ten sa nad tým pousmial,povedal,že už 20 rokov opravuje mercedesy a kúpil ho.
Preto by som radil-je pekné mať Mercedes,ale je nutné počítať,že nestáčí len nadšenie pre túto značku,ale je dobré mať i známeho mechanika na túto značku,alebo mať v peňaženke stále značnú finančnú rezervu.Za 9-ročného Mercedesa som dal 180 000,-Kč,do opráv a za diagnostiky asi cca.60000,-Kč,a keď si zrátam,že za tieto peniaze som vlastnil 9-10 ročné auto s hviezdou na kapote s predpokladom ďaľších výdajov,pochopil som,že za tie peniaze je rozumnejšie kúpiť i menej nápadné auto,omnoho mladšieho veku a s nižšími servisnými nákladmi.
Ale,nechcem Vás odraďovať,možno budete mať šťastie,ale stále je tam to slovíčko-možno.
reagovat