Palác v Polsku je zahalen tajemstvím. Nikdo neví k čemu je a dovnitř se nesmí

Andrea Jordánová - 21. 10. 2024
Stavělo se i s pomocí obřího jeřábu.
Stavělo se i s pomocí obřího jeřábu.
Zatímco samotný objekt je stále staveništěm, návštěvníci mohou prozkoumat okolí.
+ 1
Palác ve Stobnici je od samého počátku stavby obklopen jistou atmosférou tajemna a kontroverze. Dlouho byl stavěn víceméně v absolutním utajení, než na něj upozornili ekologičtí aktivisté.
Letecký pohled na impozantní projekt ve Stobnici.
Stavba stojí na uměle vytvořeném ostrově.
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Středověké šlechtické sídlo nebo moderní podnikatelský záměr? Asi málokterá stavba vzbudila v posledních letech v Polsku takový rozruch jako stavební projekt ve Stobnici. Má totiž podobu pravého středověkého šlechtického sídla, který dosahuje výšky několika desítek metrů. Záhadou také zůstavá, k čemu konkrétně má palác sloužit. Dovnitř se zatím nesmí, ale návštěvníci mohou prozkoumat okolí. Vstupenky na prohlídku sousední naučné stezky se v přepočtu na české koruny prodávají asi za 150 korun.
Stavba obřího paláce ve Stobnici se nachází na uměle vytvořeném ostrově nedaleko Poznaně. Od Prahy je vzdušnou čarou vzdálena něco přes 300 kilometrů. Webový portál Mapy.cz nabízí tři možnosti cest. Ta nejkratší měří 483 kilometrů a do cilé by posádka měla dorazit za pět a třičtvrtě hodiny. Cesta vede přes Mladou Boleslav, Liberec a polskou Legnicu, Leszno a Poznaň. Přímo k hradu nelze dojet autem.



Stavba ve Stobnici je od svého počátku obklopena tajemnem a kontroverzí. Dlouho byla stavěna víceméně v absolutním utajení. Upozornili na ni až ekologičtí aktivisté, když se začali ptát, jak je možné, že taková stavba roste v přírodní rezervaci, která je součástí soustavy chráněných území Natura 2000. Brzy si tak projekt vyžádal značnou pozornost polské veřejnosti a vyšších správních úřadů.

Investorem je poznaňská společnost DJT, kterou ovládají synové Pawla N. - Dymitr a Tymoteusz, jak informuje polský web Money. Připomenul i celou řadu právních tahanic, kdy soud řešil, zda nejde o černou stavbu, kterou je nutné odstranit. Žádné takové právoplatné nařízení však nepadlo. V Polsku je pak celá kauza provázena otázkami, zda do předchozího rozhodování například nevstoupilo uplácení zodpovědných osob.

Autorem projektu ve Stobnici je architekt Waldemar Szeszuła. V objektu má být podle dostupných informací 46 bytových a kancelářských jednotek. O pohodlí obyvatel a hostů se má starat desetičlenný personál.

Jak vypadá zámek ve Stobnici:

„Projekt je nesrovnatelný se současnými běžnými návrhy obytných, kancelářských a jiných budov. Obsahuje i řadu detailních prvků, které bylo možné svěřit do rukou jen zkušeným kameníkům. To vše proto, aby vznikl objekt, který co nejvěrněji napodobí skutečné středověké sídlo,“ sdělil architekt Waldemar Szeszuła specializovanému webu White Mad.

Novostavba ve Stobnici v nejvyšší části měří přes 70 metrů, tedy zhruba jako věž Staroměstské radnice v Praze. Na délku má zhruba 200 metrů, což odpovídá dvěma fotbalovým hřištím. Nejvyšší věž má 15 podlaží. Výška každého podlaží se rovná přibližně dvěma standardním podlažím v typické moderní obytné budově.

„Tato mimořádná stavba a okolí jsou výsledkem práce skupiny lidí fascinovaných zámeckou architekturou, kteří vytvořili obytnou budovu s dnes tak neobvyklou architekturou,“ uvádí se na webu projektu Stobnica.

Zatímco samotný objekt je stále staveništěm, návštěvníci mohou prozkoumat okolí. Vstupenky na prohlídku sousední naučné stezky se v přepočtu na české koruny prodávají asi za 150 korun. Lesní naučná stezka ve Stobnici zahrnuje procházku lesem a nábřežím. "Můžete se tu dozvědět mnoho zajímavostí nejen o stavbě samotné, ale také o okolní fauně a flóře,“ uvedl web projektu Stobnica.

Podle webu je možné během hodinu a půl dlouhé prohlídky zamířit i do areálu dokončovaného hradu, dovnitř se ale vstupovat nesmí. Novinkou pak je možnost se projet na lodičkách po sousedním jezeře.
Tagy