Jak připravit své auto na chladné měsíce? Zimní gumy nejsou všechno

Viola Procházková - 11. 10. 2024
Zimní přípravu auta nenechávejte na poslední chvíli.
Blíží se čas zledovatělých oken, silnic pokrytých námrazou a těžkého ranního startování. Ujistěte se s dostatečným předstihem, že máte auto na zimu dobře připravené. Co všechno byste měli zařídit a zkontrolovat?
V ČLÁNKU NAJDETE
Zimní sezóna je pro motoristy tou nejrizikovější a také nejnáročnější na technický stav auta a jeho výbavu. Nízké teploty kladou zvýšené požadavky na materiály i provozní kapaliny, zároveň se zhoršují venkovní podmínky a perfektní kondice vozu může významně přispět k jejich bezpečnému zvládnutí.

Nástup chladných měsíců samozřejmě neznamená katastrofu, přesto je vhodné zkontrolovat a zařídit několik základních věcí. Až se potom ráno probudíte a zjistíte, že příroda štědře nadělila sněhu, nebudete zaskočeni.

Na zimní gumy přezujte raději dříve
Máte-li pochybnosti o správném načasování pro přezutí na zimní gumy, udělejte to raději dříve. Podle vyhlášky máte povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se takové podmínky na silnici vyskytnou.

Předpokládat námrazu můžete leckde už od začátku října, takže není nač čekat. Zimní pneumatiky jsou sice konstruovány pro teploty pod 7 stupňů, bezpečně však fungují i při teplotách dvojnásobných, teprve v ještě větším teple se jejich vlastnosti začínají zhoršovat. Hodí se připomenout, že jízdu bez správného obutí může silniční kontrola ohodnotit pokutou dva tisíce korun na místě a dva a půl tisíce ve správním řízení. Ještě horší následky vás pak čekají v případě dopravní nehody - jedete-li na letních, pojišťovna může odmítnout plnění škody.

Pokud zrovna nepořizujete gumy nové, zkontrolujte si hloubku vzorku, která musí být u zimních pneumatik pro osobní auto do 3,5 tuny alespoň 4 milimetry. Stejná podmínka se týká i gum celoročních, pokud je používáte v zimě. Jak hloubku dezénu změřit?

Nejsnadnější je použít hloubkoměr, který koupíte zhruba za sto padesát korun ve specializovaných prodejnách. Indikátorem stavu bývají opatřeny i samotné pneumatiky - na obvodu si najděte kontrolní bod v podobě loga s písmeny TWI (neboli Tread Wear Indicator), a pokud se tento bod srovná s okolním dezénem nebo zcela vymizí, je pneumatiku třeba vyměnit. Test zimních pneumatik vydává každoročně například německý autoklub ADAC.

Chladicí kapalina do zimy 
Kontrolovat optimální hladinu chladicí kapaliny byste v nádržce pod kapotou měli v průběhu celého roku, před zimou se pak hodí ověřit, zda bude dobře fungovat i při nízkých teplotách. Pokud během roku doléváte kvůli netěsnosti chladicího okruhu do nádržky destilovanou vodu, může být chladicí kapalina zředěná a náchylnější k zamrzání. Její bod tuhnutí zjistíte pomocí hustoměru, který mají v každém servisu a který si samozřejmě můžete pořídit i pro vlastní potřebu.

Novou chladicí směs pak nakupujte jen ve specializované prodejně nebo na čerpací stanici, supermarketům či dokonce tržnicím se vyhněte. Chladicí kapaliny se označují hodnotami G10 - G13 a zjednodušeně řečeno platí, že se můžete orientovat podle barvy směsi - kupujte vždy stejnou a různé barvy nekombinujte. Životnost směsi je přibližně 3 roky, po uplynuté této doby byste ji měli kompletně vyměnit.

Podívejte se, jak v zimě umýt auto:
Vnější ochrana karoserie
Před zimou dopřejte svému vozu trochu péče v automyčce. Zvolte kompletní proceduru, v níž je podstatné zejména ošetření voskem - ten dokáže dlouhodobě chránit lak před mrazem i působením sypacích solí, které přispívá k rychlejší korozi. Ze stejných důvodů zvažte i zimní nástřik podvozku.

Kromě karoserie se hodí ošetřit i gumové části, především těsnění ve dveřích, které rádo přimrzá a po ránu brání otevření auta. Prostředek s obsahem silikonu si ideálně nechte uložený v autě a behem zimy jím gumová těsnění dveří čas od času přetřete.

Nemrznoucí směs do ostřikovačů
V zimních plískanicích budete stěrače a ostřikovače používat častěji než jindy, do nádržky tedy dolijte nemrznoucí směs, kterou spolehlivě poznáte podle modré barvy. Opět vyberte kvalitní produkt, neboť směs pochybného původu může naleptávat gumové lišty stěračů, či dokonce poškodit lak auta.

S ostřikovači jde ruku v ruce i stav samotných stěračů. Gumičky musí být měkké a pružné, aby přiléhaly k ploše okna po celé délce. Pokud po setření zůstávají na skle šmouhy nebo nesetřené plošky, je čas na výměnu. Kupujte stěrače, které jsou určenu přímo pro váš model auta - univerzální sice bývají levnější, málokdy však plní svou funkci stoprocentně. Nezanedbávejte ani pravidelnou kontrolu kovových ramen s přítlačnou pružinou a občas jejich mechanismus promažte, abyste zamezili korozi.

Baterie s dostatečným napětím
Nízké teploty kladou zvýšené nároky také na funkci baterie. Její životnost se pohybuje kolem čtyř let, a pokud máte dojem, že se k této hranici blížíte, je na místě zkontrolovat, zda má akumulátor stále dostatečné napětí. O kontrolu můžete požádat v autoservisu, nebo si poradit sami s použitím voltmetru. Při měření by měl ukazovat alespoň 12,5 V, v případě nižší hodnoty je čas pomýšlet na výměnu baterie.

Sledujte také varovné signály, které naznačují, že stav baterie není optimální. Zbytřete hlavně při pomalém protáčení motoru při startu, kolísání intenzity světel nebo problikávání podsvícení přístrojové desky.

Šikovná zimní výbava
Až jednoho rána přijdete k autu a okna budou pokrytá námrazou, bude se vám hodit škrabka a možná i smetáček na sníh. Uložte si je do vozu raději už teď. Pokud bydlíte v horské oblasti či do takových míst často jezdíte, přidejte i lopatku a sněhové řetězy. V případě, že máte o průjezdnosti svého auta jisté pochybnosti, pojistěte se i tažným lanem. Pro nejzazší možnosti schovejte do auta i teplou deku, to kdybyste museli v odlehlých končinách čekat na vyproštění či odtah. Samozřejmostí je funkční nabíjecí kabel na telefon, abyste si zmíněnou pomoc mohli přivolat.

Přečtěte si i další články s podobnou tématikou. Najdete je v nabídce níže.