Kontroly na pumpách odhalily závadné palivo. Které benzinky dostaly pokuty?

Miroslav Elsnic - 15. 10. 2024
Čerpací stanice, ceny pohonných hmot. Ilustrační foto
Někteří provozovatelé čerpacích stanic musí zaplatit tučné pokuty. Česká obchodní inspekce u nich totiž odhalila nekvalitní paliva. Mezi hříšníky nejsou jen malé pumpy, ale statisícové sankce dostaly i Orlen Unipetrol či Robin Oil. 
V Česku se v loňském roce spotřebovalo 8,384 miliardy litrů pohonných hmot. Tedy množství, jaké by naplnilo přečerpávací vodní nádrž Dlouhé stráně v Jeseníkách téměř dvaapůlkrát. Kvalitu paliv hlídá Česká obchodní inspekce. Její zaměstnanci provádějí pravidelné měsíční odběry vzorků, a to nejen na základě náhodného výběru, ale částečně i upozornění spotřebitelů.

Kvalita paliv na čerpacích stanicích na tom však letos není nejlépe. „Zatímco v roce 2023 nevyhovělo kvalitativním požadavkům pouze 0,4 procenta vzorků, letos se tento podíl zvýšil na 1,7 procenta. Tento negativní trend je spojen s navýšením obsahu biosložky v benzinu, což má za následek nejen snížení výhřevnosti paliva, ale i vyšší spotřebu a potenciální poškození motorů starších vozidel,“ upozornil na svém webu Kverulant.org, který pravidelně zveřejňuje pokuty pumpám.

Nově udělili inspektoři pokutu 170 tisíc korun čerpací stanici TAM v Lánech ve Svitavách. Provozovatelem je firma Union Road. Důvodem byla nafta s nízkým bodem vzplanutí.

Mezi hříšníky jsou i dvě velké společnosti - Orlen Unipetrol a Robin Oil. Těm inspekce potvrdila tresty, proti kterým se obě firmy odvolaly. Prvně jmenovaný Orlen Unipetrol musí zaplatit čtvrt milionu korun za to, že prodával na své čerpací stanici v Třeboni nejakostní CNG, tedy stlačený zemní plyn. „Prodávaný CNG nevyhověl limitním hodnotám ve zkoušeném ukazateli jakosti obsah vody, neboť byla zjištěna hodnota 125 miligramů na kilogram, přičemž maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 23 miligramů na kilogram,“ píše ve zprávě Česká obchodní inspekce. Kontrolní odběr vzorku proběhl před rokem v srpnu.

Robin Oil neměl na své čerpací stanici v pražském Motole v pořádku na začátku ledna letošního roku benzin Natural 95. Odebraný vzorek ukazoval vyšší obsah etanolu a kyslíku. Za pochybení musí provozovatel zaplatit pokutu 150 tisíc korun.

Chyba při manipulaci
Zástupci čerpacích stanic nevidí chybu primárně u sebe. „Jedním z nejčastějších prohřešků u nafty bývá nižší bod vzplanutí. Stačí však, když dopravce při přečerpávání z cisterny prohodí hadice a použije tu na benzin. V drtivé většině případů tato hodnota nemá žádný vliv na chod motoru,“ upozornil předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček. Připomněl, že v případě kontaminace benzinu naftou pro změnu dochází k poklesu oktanového čísla.

Stejného názoru je i profesor Českého vysokého učení technického v Praze zabývající se mimo jiné motory a palivy Michal Vojtíšek. „Nejčastějším problémem bývá nikoliv palivo dodávané z rafinerií, to je zpravidla na výtečné úrovni, ale následné zacházení s ním. Naštěstí se lepšíme a děje se to relativně málo. Degradace paliva se projeví například sníženou oxidační stabilitou, což může vést k rychlejšímu vzniku různých sloučenin, které mohou přispívat k zanášení všeho, s čím palivo přichází do styku, to jest palivového systému, sání, spalovacího prostoru motoru, turbodmychadla, katalyzátorů a filtru částic,“ podotkl.

Motoristé by navíc podle něj měli pečovat i o palivo, které si skladují v garáži v kanystrech. „Pro dlouhé skladování je vhodnější palivo bez biosložek platí pro benzín i naftu,“ dodal.

Od začátku léta se seznam pokutovaných čerpacích stanic rozšířil o pět společností. Ve třech případech Česká obchodní inspekce potvrdila svůj předchozí verdikt.

  • PRAGITRANS - pokuta 30 tisíc korun
    Podle České obchodní inspekce společnost prodávala na své čerpací stanici v Praze-Stodůlkách v ulici Hájčí nekvalitní benzin Natural 95. U něj inspektoři zjistili vyšší obsah ethanolu a celkového kyslíku.
  • SILMET Plus - pokuta 30 tisíc korun
    Společnost prodávala na své čerpací stanici ve městě Litovel nekvalitní benzin Natural 95 E10. Palivo mělo mimo jiné menší oktanové číslo.
  • ORLEN Unipetrol - pokuta 250 tisíc korun
    Společnost prodávala ve své provozně v Třeboni nejakostní CNG, tedy stlačený zemní plyn. Ten obsahoval nepovolené množství vody.
  • ROBIN Oil - pokuta 150 tisíc korun
    Společnost ve své provozně v Praze-Motol v ulici Plzeňská prodávala benzin Natural 95, který nevyhovoval českým státním normám. Byl zjištěn vyšší obsah ethanolu a celkový obsah kyslíku.
  • RAPID Oil - pokuta 70 tisíc korun
    Společnost na své čerpací stanici ve Vysokých Popovicích prodávala nejakostní benzin Natural 95. Benzin nesplňoval technickou normu v oblasti konec destilace. Naměřená hodnota činila 224,5 °C, přičemž maximální hodnota činí 214 °C.
  • UNION Road - pokuta 170 tisíc korun
    Společnost na své čerpací stanici TAM ve městě Svitavy-Lány nekvalitní naftu. Konkrétně naftu s nízkým bodem vzplanutí.Zdroj: Česká obchodní inspekce
Tagy