Spalováky nekončí. Volvo představilo novou XC90, komfortnější a bezpečnější

Viola Procházková - 18. 10. 2024
Oblíbené Volvo XC90 dostalo díky modernizaci dalších pár let k dobru.
Oblíbené Volvo XC90 dostalo díky modernizaci dalších pár let k dobru.
Slavnostní odhalení proběhlo ve Fantově kavárně na pražském hlavním nádraží.
+ 8
Vozy se spalovacími motory měly původně opustit nabídku v roce 2030, Volvo však mění plány.
Novinka bude stále dostupná s mildhybridem B5 a plug-in hybridem T8.
Modernizace nepřináší zásadní změny, spíše zdokonalování v detailech, jízda by každopádně měla být ještě komfortnější.
Přídí se XC90 přiblížila elektrické vlajkové lodi značky, modelu EX90.
Lehce pozměněna byla grafika světlometů vpředu i vzadu.
Prostorná kabina nabízí verzi pro milovníky udržitelnosti i klasiky - kromě recyklovaných materiálů je stále k mání i dřevo a pravá kůže.
Středová konzole dostala komfortní čalounění.
Bezpečnost zůstává příkladná, jak je u švédské automobilky zvykem.
Kabina může mít až 7 míst k sezení.
Nový operační systém Android dostal navíc větší obrazovku s vyšším rozlišením.
Hybridní vozy zůstanou i nadále alternativou pro řidiče, kteří ještě nejsou rozhodnuti přejít na čistou elektřinu. Tak zní aktuální filozofie značky Volvo, která představila již druhou modernizaci svého oblíbeného rodinného SUV XC90.
V ČLÁNKU NAJDETE
Druhá generace Volva XC90 je na trhu už 10 let, přesto ještě neřekla poslední slovo. Podle standardního životního cyklu automobilů by už před pár lety měla nastoupit generace nová, jenže situace je tu trochu složitější.

Automobilka původně plánovala plnou elektrifikaci od roku 2030, vývoj nových spalovacích modelů tedy přestal dávat smysl. Zároveň se však ukázalo, že zákazníci zatím nejsou na kompletní přechod k elektřině připraveni, a to nejen v konzervativním Česku, ale nikde v Evropě. Auta se spalovacími motory tedy zatím v nabídce zůstanou, byť s různou mírou elektrifikace, a průběžné facelifty je budou udržovat v dostatečně moderní podobě.

Elektromobily, na jejichž vývoj Volvo vynakládá většinu energie (vlajková loď EX90 by měla dorazit k prvním zákazníkům již letos), sice pomalu přebírají hlavní roli v modelové řadě, alternativa pro váhající řidiče však zůstává.

„Dá se říct, že EX90 je zde pro ty progresivnější majitele. Nová XC90 pak pro ty, kteří potřebují ještě chvilku času,“ shrnula myšlenku Šárka Heyna Fuchsová, generální ředitelka Volvo Cars Česká republika, během slavnostního představení ve Fantově kavárně na pražském hlavním nádraží.



Nové Volvo XC90 - uhlazenější a modernější
Volvo XC90 patří k nejoblíbenějším rodinným SUV a taky k nejúspěšnějším modelům značky. Aby dokázalo udržet krok se současnou konkurencí, dostává již druhý facelift - decentní, ale na první pohled viditelný. Přední část se přiblížila elektrickému protějšku EX90 zejména tvarem světlometů, přepracovaný je přední nárazník, kapota i přední blatníky.

Mřížka chladiče má zajímavý grafický vzor a přichází ve dvou variantách podle designového tématu auta. Vzadu jsou změny méně výrazné a všimnete si asi jen nové grafiky zadních svítilen. Celkově teď působí XC90 uhlazeněji, přestože charakteristická silueta zůstává.

V kabině najdeme nový displej infotainmentu, který má úhlopříčku 11,2 palce a zcela nový operační systém postavený na Androidu . Nabídne ostřejší obraz, který je dán o pětinu větší hustotou pixelů, a nové zobrazení.

Domovská stránka nyní obsahuje nejpoužívanější funkce a aplikace, aby byly přístupné na menší počet doteků, a doplňuje je kontextová lišta poskytující rychlou cestu k naposledy užívaným aplikacím.

Seznamte se s novým Volvem XC90:
Přestože důraz na recyklované materiály je v automotive stále větší, kromě nich v interiéru nové XC90 stále nechybí ani klasické dřevo, hliník, měkká kůže Nappa a samozřejmě křišťálový volič převodovky.

Záleží jen na preferencích zákazníka. Praktické řidiče potěší ještě lépe řešené úložné prostory v kabině, matky a otce od rodin zase soubor nejmodernějších bezpečnostních asistentů, s nimiž Volvo opakovaně dosahuje vynikajících výsledků v mezinárodních bezpečnostních testech.

Nový podvozek, osvědčené motory
Několik změn se odehrálo také na místech, která jsou skryta pod mohutnou kapotou. Aktivní tlumiče FSD s proměnnou charakteristikou tlumení dle aktuální odezvy od kol jsou dostupné už v základní verzi, na přání je možné doplnit vzduchový podvozek, jízda by tedy měla být ještě komfortnější. Myslelo se také na prémiové odhlučnění a do sloupků i protipožární stěny byly instalovány dodatečné tlumiče hluku způsobeného větrem a pneumatikami.

Na výběr bude nadále mezi mildbybridním motorem B5 a plug-in hybridem T8, vždy s pohonem AWD. První nabídne výkon 264 koní, točivý moment 360 Nm a zrychlení z nuly na sto za 7,7 vteřiny. Posílený startér-generátor dokáže krátkodobě dodat výkon 14 koní a zátah 40 Nm, čímž zrychluje reakce na sešlápnutí plynového pedálu a šetří až 15 % paliva.

Plug-in hybridní jednotka poskytne čistě elektrický dojezd až 72 kilometrů a také působivou dynamiku - s výkonem až až 455 koní a točivým momentem 709 Nm vystřelí auto na stovku za 5,4 vteřiny.

Výroba nové XC90 začne koncem roku 2024, první zákazníci by tak mohli dostat svá auta již letos.