Volvo XC40: Komfortem i prostorem vás přesvědčí, že nepotřebujete obří SUV

Viola Procházková - 24. 10. 2024
Zvenčí kompaktní crossover, zevnitř překvapivě prostorné auto, které obstojí i jako jediné v rodině.
Zvenčí kompaktní crossover, zevnitř překvapivě prostorné auto, které obstojí i jako jediné v rodině.
S délkou 4 425 mm jde o kompaktní auto, které se hodí do městského provozu...
+ 19
...pohodlím jízdy však exceluje i na okreskách a na dálnici.
Loňský facelift přinesl lehce přepracovanou příď...
...drobných změn si všimnete i na grafice světel.
Přestože je design starý již sedm let, zůstává moderní a svěží.
Black Edition přináší nejen lakování černou metalízou, ale i černé doplňky.
Do černé se odělo i logo na přídi...
...a samozřejmě lité disky kol.
V kabině najdete příjemné materiály a precizně zpracované detaily.
Multimediální systém postavený na Androidu během let vychytal všechny drobné mouchy.
Z fyzických ovladačů zůstalo kolečko hlasitosti a tlačítka pro posunování skladeb či odmlžování oken.
Jednoduchá přístrojovka nenabízí plejádu možností zobrazení, je však přehledná i pohledná.
Úložných prostor je v kabině dost a dost, nechybí ani bezdrátové nabíjení.
Před loketní opěrkou s prostornou schránkou najdete i odpadkový koš.
Akustické upozornění na překročení rychlosti vypnete šipkou doleva.
Sedačky mistrně kombinují pohodlí a podporu těla.
Audiosystém Harman Kardon spolu s perfektním odhlučněním zajistí příjemný poslech hudby i mluveného slova.
Na zadní sedačky se pohodlně usadí i dospělí...
... k dispozici mají loketní opěrku s držáky na pití i výdechy klimatizace.
Kufr pojme běžnou víkendovou výbavu pro celou rodinu.
Do mělké přihrádky pod podlážkou uložíte drobnější předměty.
Pod dvojitou podlahou se našlo místo i na dojezdovou rezervu.
Čím větší, tím lepší? Volvo XC40 ukazuje, že vůbec nepotřebujete obrovské auto, abyste mohli cestovat v nejvyšším pohodlí a vzít si s sebou všechno, co potřebujete. V kompaktním balení nabídne vše, na co jste zvyklí z vyšších a luxusnějších tříd.
V ČLÁNKU NAJDETE
Když se před sedmi lety Volvo XC40 objevilo na trhu, bylo z modelové řady automobilky nejmenší. Řada lidí ho tak automaticky začala vnímat jako vůz vhodný pro bezdětné páry nebo jako druhé auto do rodiny.

Jenže tenhle kompaktní crossover dokáže být plnohodnotným rodinným autem, samozřejmě pokud nemáte dětí jako smetí nebo nepatříte k chalupářům převážejícím víkend co víkend zahradní techniku a pytle s mulčovací kůrou. Pro čtyři lidi libovolné velikosti je kabina dostatečně prostorná a do kufru naložíte všechno, co potřebujete na dovolenou.

To však není všechno, čím se XC40 vyrovná svým méně skladným kolegům. Také při jízdě budete mít dojem, že sedíte v autě nejméně o číslo větším. Cestování je mimořádně tiché, plavné a komfortní, ani v dálničních rychlostech nepocítíte ruchy zvenčí nebo horší stabilitu, na jakou jste možná z menších aut zvyklí.

K těmto radostem se pak přidávají benefity kompaktních rozměrů - parkování vám nezpůsobí stresy ani v těsných podzemních garážích a manévrování na malém prostranství zvládnete takříkajíc levou zadní. V případě testované verze Black Edition navíc dostanete auto elegantní a po všech stránkách reprezentativní.



Volvo XC40 - Černočerná mu sluší
Na sedm let starý model vypadá Volvo XC40 i dnes naprosto moderně. V loňském roce prodělalo lehký facelift, toho si však všimnou jen ti nejpozornější. Mírných změn doznala přední maska a nárazník, novou grafiku mají také světla, celkové vzezření je však víceméně stejné. Hezký příklad faktu, že povedený design stárne pomalu a s grácií.

Malé Volvo je navíc zajímavou směsicí typické důstojnosti švédské značky a jisté odlehčenosti až mladistvosti. Provedení Black Edition vyniká - jak jinak - černou barvou, do níž se halí od hlavy až k patě, včetně kol, loga a nápisů. V takovém autě se ani při příjezdu na významnou obchodní schůzku nemusíte bát, že by utrpěla vaše serióznost.

Volvo XC40 T3 1.5 120kw - Test Švéda ve Švédsku:
Interiér - prémiový a praktický zároveň
Kompletně černý je také interiér, rozhodně však nepůsobí nudně nebo tísnivě. Volvo následuje myšlenku skandinávského minimalismu a v kabině se budete cítit jako v designovém pokojíku. Nic zde zbytečně nevyčnívá, nic si neuzurpuje vaši pozornost - celek zkrátka lahodí oku i ostatním smyslům a až při bližším zkoumání oceníte propracované detaily a příjemné materiály.

Dost místa zde naleznou čtyři dospělí a všichni budou mít také k dispozici potřebné úložné prostory. Do velkých kapes ve dveřích pohodlně zasunete i větší kabelku, ve středové konzoli nechybí držáky na pití, nabíjecí přihrádka na telefon, objemná skříňka pod loketní opěrkou a dokonce odpadkový koš. Sklápěcí loketní opěrku s cupholdery mají samozřejmě i cestující vzadu, stejně jako vlastní výdechy ventilace.

Sedačky musí nadchnout i nejnáročnějšího pasažéra - jsou příjemné na dotek a kombinují pevnost s pohodlím v ideálním poměru. Dlouhá cesta vás nejen neunaví, ale budete se na ni těšit. A kufr o objemu 460 litrů možná není marnotratný, ale dostačující na víkendovou výbavu celé rodiny, s úspornějším balením vám bude stačit i na dovolenou. Drobnější předměty přitom můžete schovat do mělké přihrádky pod podlážkou nebo do kapes po stranách.

Kolik vás bude Vovlo XC40 stát?
Základní cena modelu XC40 s motorizací B3 činí 1 007 000 korun, verze Black Edition začíná na 1 193 400 Kč, za silnější motor B4 si připlatíte ještě 45 tisíc.
Funkční i bez tlačítek
Infotainment využívá systém od Googlu , který se v X40 objevil jako v jednom z prvních automobilů. V průběhu let se neustále vylepšoval a dneska nenacházím snad jedinou věc, kterou bych mu vytkla. Ze zvyku si můžu postěžovat na nedostatek fyzických tlačítek, zůstal zde však alespoň velký kulatý ovladač hlasitosti a tlačítka pro posunování skladeb a rychlé odmlžování. Ikonky pro další funkce klimatizace jsou na displeji přítomny neustále, nemusíte je tedy dolovat z hlubin menu, šikovné je i velké tlačítko, které vás rychle dostane zpátky na domovskou stránku.

Přestože jsem zvyklá v autě automaticky připojovat zrcadlení telefonu (to je zde možné zatím pouze kabelově), po chvíli jsem zjistila, že to vlastně není potřeba. Aplikace Google Maps a Waze jsou integrované do systému, není tedy důvod si je nepustit z něj. Stáhnout si pak můžete celou řadu dalších aplikací, na které jste zvyklí.

Asistenčními systémy je auto doslova nabité, všechny však pracují jemně a nevtíravě. Skutečně asistují, místo aby vás sekýrovaly. Adaptivní tempomat je prvotřídní, stejně tak hlídání mrtvého úhlu, obtěžující upozorňování na překročení povolené rychlosti lze vypnout jednoduchým zmáčknutím šipky vlevo na levé straně volantu.

Jízda jako ve velkém SUV
Volvo XC40 si v současnosti můžete pořídit se spalovacím motorem nebo elektromotorem. Testované auto dostalo silnější ze dvou nabízených mild hybridních pohonů s označením B4. Přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec nabídne 197 koní výkonu a 300 Nm točivého momentu, což je pro kompaktní crossover naprosto dostačující, ať už jedete klidně, nebo trochu svižněji.

Spotřebou se sice malé Volvo mezi šampiony nezařadí, ale běžnou kombinovanou jízdu zvládnete kolem 8 litrů benzinu, ve městě se můžete dostat i o litr níž. Když budete naopak šlapat na plyn opravdu vehementně, počítejte s nějakým litrem až dvěma navíc.

Navzdory temnému nebezpečnému vzhledu jezdí XC40 Black Edition úplně stejně jako jeho barevní sourozenci - hladce, komfortně a nenuceně, zkrátka skvěle. Motor při jízdě takřka neslyšíte, tlumiče jsou naladěné do měkka a obrovská kola ubírají z celkového pohodlí jen malý ždibec. Ve městě oceníte obratné zatáčení a mrštnost odpovídající rozměrům, na dálnici budete překvapeni stabilitou, kterou lze zažít ve větších SUV. Za všech okolností máte skvělý rozhled kolem a jakýsi těžko popsatelný, prémiový pocit bezpečí, který dokáže vyvolat snad jen Volvo.
Tagy