Pepe napsal:
David V napsal:
Pepe napsal:
David V napsal:
Valnoha napsal:
Ono pri nájezdu 80tkm/rok coz bezne manazer v Německu najede je ten rozdil 72000kc, coz neni zanedbatelná částka. Navic pri dálničních rychlostech 160 a vice bude ten rozdíl ve spotrebach patrne vyssi nez 3 litry....
No to máš pravdu, za první rok ztratil milion na pádu ceny, ale zůstalo mu 72 tisíc za palivo. A tomu já se právě divím...
A u benzínu ztratí kolik?Aha, má si koupit ojetinu...
U benzínu ztratí stejně. Tam já nemířím. Já mířím jako obvykle směrem, proč někdo řeší druhořadé o řád nižší úspory. Prostě se někdo rozhodl během 4 let vyhodit do luftu 2 Mega, ale dost silně mu záleží na o řád nižší úspoře za palivo. Pro mě je to nekonzistentní chování. Kdyby mu šlo o prachy, tak lze koupit výrazně levnější auto, které ho může pořád nadstandardně vozit.A kluci, zatím mi do toho jasno nevnášíte. Jo, u konfekce, kde koupím něco low-endového a ještě v naftě, abych fakt ušetřil, tam to beru, ale u auta za 3 M mi prostě nafta nedává smysl vůbec žádný.A to teď neřeším věci, jakože se něco vysype, nebo, že chrochta vibruje nebo je hlučnější, protože to asi mají u BMW zvládnuté, i když si myslím, že benzín na tom bude i tam prostě líp. Ani teď neřeším, jestli má někdo lepší tyto motory nebo tam ty. Prostě obecně. Mám 3 Mega (což pro mě znamená, že bych měl 10x vyšší plat, abych v rozumné době našetřil na nákup takového vehiklu), vadilo by mi platit na km o 1 -1,5 Kč více? Vždť jsou to naprosto směšné peníze, když už jsem se rozhodl vyhodit do luftu 2,5 Mega...
Pleteš dohromady několik věcí, ale budiž - zkusím to rozplést.1. jde o image - někdo řekne "nutnost" v určitém kruhu resp. sortě lidí. Od toho se odvíjí ostatní.2. nějak jsi zapomněl (možná proto, že se ti to hodí) odpis, resp. snížení základu daně. Takže si to odečti od virtuální ztráty peněz. Protože pád ceny, na rozdíl od nižší daně z příjmu a nižších nákladů na phm je opravdu virtuální - ty peníze jsou pryč koupí auta hned na začátku, pak už je nevidíš.3. tihle lidé jsou ve velké míře kolenovrti (dle mých zkušeností). Koupit nový auto je radost, tankování je pakárna.A jedna důležitá poznámka, která jaksi obnaží tvé přemýšlení v celé nahotě - na auto za 3M se fakt nešetří...na to prostě buďto máš, nebo na to nemá cenu myslet...
1. Image - to je dobré, takže jsem tak trochu něco jako snob, který se snaží ukázat, že na něco má, ale de-facto na to úplně nemá, protože řeší, jestli ušetří nebo neušetří 200 tisíc. Smysl mi to stále nedává, ale budiž.
2. Odpisy z daní, budiž, ale stejně na to auto prostě ty prachy musíš vydělat, takže je to méně ztrátový business než soukromé vlastnictví. Nemám zkušenost, takže nevím jak zásadně, ale nehodlám se tady pouštět do větších akcí.
3. K tomu nevím, co bych dodal. Tohle volbu nafty vysvětluje a myslím, že to mělo mít číslo 1.
Ano, na auto za 3m nemám a relativně dlouho bych na ně musel šetřit, přesto jsem si do auta vybral relativně objemný benzín, protože vzhledem k celkovým nákladům nic zásadního neušetřím., takže ta relativní logika mi připadla aplikovatelná i na ty vysoké částky.